Archive for October, 2004

Tijn staat!

Tijn is gaan staanVandaag heeft Tijn zich opgetrokken aan de salontafel. Hij vindt het prachtig om te staan en lekker op de tafel te slaan.

Tijn kruipt - deel 2

Tijn kruipt ... nu ook vooruit!Tijn kruipt sinds een week of twee. Eerder had hij de achteruit al gevonden, maar nu is het opletten geblazen. Links en rechts wordt alles uit de kast getrokken :-)

Hoewel Tijn deze dagen wat grieperig is, is hij in een beste stemming.

De eerste rijstewafel

De eerste rijstewafelEn weer een nieuwe mijlpaal: de eerste rijstewafel. Tijn geniet zichtbaar van deze nieuwe smaaksensatie :-).

Dat is hoog!Bij pappa op z’n nek zitten is leuk! Zeker als we vervolgens voor de spiegel gaan staan. Wat ben ik groot zo!

Wandelen met opa

Wandelen met opa VerschurenOpa Verschuren is vandaag een dagje bij Tijn en Hiske op bezoek. Terwijl Hiske gaat hardlopen, gaat Opa Jan een wandelingetje maken met Tijn.

Dag 8: de finale op Leopard Creek

Luipaard op Leopard CreekHet enige luipaard dat we op Leopard Creek zien is van brons. Het gaat vandaag echter om het goud. Fred staat voor aanvang van de laatste ronde op de eerste plaats. Zelf sta ik vierde. We kunnen echter maar 9 holes spelen, aangezien we vanavond terugvliegen en nog een eind moeten rijden. Dit betekent dat de 9 holes dubbel tellen. Een succesvolle ronde levert dus veel punten op. René wordt dagwinner en zelf speel ik zodanig goed dat ik met 19 punten de eerste plaats in het eindklassement bemachtig en de fel bestreden Nike Driver!

Een gouden week is vandaag tot een einde gekomen. Na een spannende finale, een lange rit terug naar Jo’burg en een lekker laatste etentje aanvaarden we ’s avonds de terugreis.

Dag 7: Leopard Creek, halve finale

Giraffe op de fairwayNa de indrukwekkende safari door het Krugerpark spelen we vandaag de halve finale van het tournooi op Leopard Creek: een schitterende golfbaan die aan het Krugerpark grenst. Op Mabalingwe hadden we al een struisvogel op de fairway meegemaakt. Maar als we vanaf de green van hole 4 plotsklaps een giraffe rond de tee van hole 5 zien lopen worden we echt even stil.

Hole 9: een eilandgreen voor het clubhuisWe naderen de green van hole 9, een eilandgreen gelegen voor het clubhuis.

Waterhindernissen met obstakelsIn de waterhindernis rondom de green is er meer dan aan het oppervlak zichtbaar is op het eerste gezicht. Bal in water? Het advies luidt: opgeven!

Dag 7: Krugerpark

Olifant in het KrugerparkVandaag gaan we om 5:30 uur het Krugerpark in. We zien diverse wilde dieren. Een indrukwekkende ervaring. Hoewel je dieren zoals de olifant wel vaker hebt gezien, is zo in wild toch een hele andere dimensie. Deze olifant heeft een jong bij zich en is uiterst waakzaam en alert.

GiraffeNaast empala’s, wilde beesten, diverse vogels en zebra’s zien we ook een aantal giraffen van heel dichtbij.

Dag 6: onderweg naar het Krugerpark

Knuffelen met jonge welpenBij Mabalingwe hoort ook een wildpark. Vlak naast het clubhuis hebben ze een paar jonge welpen opgevangen die door hun moeder zijn verlaten. We mogen even bij ze. Gek idee om met een soort Simba te kunnen knuffelen. Hoe klein en lief ook, ze hebben al stevige klauwen.

Hi-jacking hot spotVandaag maken we een lange rit vanuit het Noord-Westen richting het Oosten van Zuid-Afrika. We moeten een aantal bezienswaardigheden overslaan vanwege de tijd. Onderweg komen we opmerkelijke verkeersborden als deze tegen.

KhandizweDe eindbestemming van vandaag is het huis waar we de laatste twee dagen zullen verblijven: Khandizwe. Aan de rand van een woonwijk komen we onverwacht in een oase van rust. Een schitterend huis gelegen aan de Crocodile River; dit is een natuurlijke grens van het Kruger Park. Bij aankomst staat aan de overkant van de rivier een olifant!

zonsondergangAl rond 18:30 uur is het donker in Zuid-Afrika. We genieten in de tuin van Khandizwe van de snelle zonsondergang.

Dag 5: Mabalingwe

Prachtige vergezichten vanaf de baanVandaag zijn we ’s morgens vroeg vanuit Jo’burg vertrokken in Noordwestelijke richting, naar Mabalingwe. Een resort in de middle of nowhere. Een mooie rustgevende omgeving, waar we eigenlijk wat te kort van genieten.

Een donkere dagVandaag krijgen we te maken met een buitje, waardoor het de koudste dag van de week wordt. Het weer brengt wel mooie luchten voort.

Dag 4: Soweto tour

Welcome to SowetoVanmiddag maken we een tour door het Township Soweto. Hier wonen 3 a 4 miljoen mensen, nagenoeg alleen zwarte Zuid-afrikanen.

SloppenwijkHet beeld dat ik vooraf van Soweto had, was dat iedereen daar in sloppenwijken als deze woont. Dit blijkt echter voor maar 20% van de bevolking te gelden. Circa 60% woont in middle class wijken; dit zijn wijken met behoorlijke huizen en (gedeelde) water voorzieningen. Daarnaast leeft 20% in de rijke upper class: mooie grote huizen.

SchoolklasIedereen is bijzonder vriendelijk, hartelijk en goedlachs, getuige deze schoolklas die spontaan het schoolplein af kwam rennen, toen we aan kwamen rijden.

Soweto Country ClubSoweto blijkt een eigen golfclub te hebben: de Seweto Country Club. Ze hebben niet alle luxe ter beschikking zoals wij die op de gemiddelde baan gewend zijn, maar spelen de sterren van de hemel.

verlegenEen verlegen jongentje vlak bij het huis van Winny Mandela.

Dag 4: Wanderers

Wanderers Golf CLubMidden in Jo’burg ligt het beroemde Wanderers Cricket stadion. Naast het stadion ligt de Wanderers Golf Club. We spelen hier de derde speeldag van ons tournooi.

Samen met caddyVandaag speelt iedereen met een Caddy. Het is de eerste dagen even wennen om je over te geven aan de aanwijzingen van een onbekende. Maar al snel blijkt je er wijs aan doet in geval van twijfel op je caddy te vetrouwen!

Dag 3: Gary Player

De nummer 1 baan van Zuid-Afrika ‘Gary Player’ is het toneel voor de tweede speeldag van het tournooi. Ook vandaag is er een grote tribune geplaatst rondom de green van hole 18, alleen is het niet zo druk als op deze foto. Dat is maar goed ook, want met mijn approach leg ik de bal bovenop de tribune.

Een gezond gespannen teamVandaag is voor aanvang iedereen zichtbaar wat meer gespannen. De messen zijn gisteren geslepen en elke slag telt voor het eindklassement.

De flight voor ons op de green van hole 6De flight voor ons op de green van hole 6. Gary Player is een prachtige, uitdagende baan in topconditie. Elke centimeter van de fairway is gelijk qua soort gras, lengte en dikte. Het zelfde geldt voor de greens.

Fred slaat zijn approach op hole 9Fred slaat zijn approach op de prachtige hole 9 met een eilandgreen met een uphill ligging. Na de negende holl is er ‘half way house’: een korte lunch van circa 10 minuten. Dit doen ze in Zuid-Afrika op alle banen. Een heerlijke gewoonte als je eraan gewend bent.

Hiske loopt 4 mijl van Groningen in 32 minuten

Hiske halverwege de 4 mijl van GroningenHiske heeft dit jaar voor het eerst de 4 mijl van Groningen gelopen. De tussentijd was 16:00.3. Ze is binnengekomen in 32:07.2.

Dag 2: eerste Golfdag: Silver Lakes

Alle spelers van het South African TournamentSilver Lakes is de eerste baan waar we golfen. Iedereen is er helemaal klaar voor!

Eerste afslag van het tournooiDe eerste afslag van het tournooi. Fred senior wint de eerste dag met 36 punten.

Dag 1: Pretoria

Welkom bij de familie Van der WerffWe worden op het vliegveld afgehaald door Fred & Mariette van der Werff, de ouders van Fred. We rijden naar hun huis in Dainfern, aan de rand van Jo’burg, alwaar we een warm welkom krijgen met champagne!

Het voortrekkersmonument nabij Pretoria Aansluitend gaan we een korte tour door Pretoria maken. Dit is het voortrekkers monument. Het Voortrekkers Monument kwam gereed in 1949, de bouw heeft 11 jaar geduurd. Het is gebouwd ter herdenking van de Great Trek van 1830, toen de Afrikaners zich op weg begaven met hun ossenwagens zonder ook maar enig idee te hebben van wat voor hen lag.

Union BuildingsIn 1910 werd Pretoria de administratieve hoofdstad van de nieuwe staat. Kort nadat de Union Buildings waren gebouwd voor het gouvernement. De stad is het centrum van het gouvernement gebleven en tegenwoordig verblijven hier de meeste buitenlandse diplomaten.

Eten met mama

Lekker eten met mamaEten doet Tijn graag. Ook Hiske geniet zichtbaar tijdens het eten.